Goed voor

Migraine, hoofdpijn en andere vormen van pijn

De behandeling van hoofdpijn, en met name migraine met acupunctuur is goed onderzocht. De kans op verbetering met acupunctuur  is vergelijkbaar met de medicamenteuse behandeling. De pijnaanvallen komen bij een groot percentage minder vaak voor, duren korter en zijn minder heftig. In goed overleg kijken welke behandeling de voorkeur heeft. We komen veelal tot een samenwerking met specialisten, huisarts en eventuele pijnpoli.

Behandeling van de bijwerkingen van chemokuren

Elke verlichting in deze situatie is natuurlijk heel welkom. Misselijkheid en malaise (vermoeidheid, je ziek en griepachtig voelen) laten zich goed met acupunctuur behandelen. Vooral het stimuleren van de acupunctuurpunten op de pols geeft zulke positieve resultaten, dat ze hier in veel oncologische klinieken gebruik van maken. De polspunten, en enkele andere, worden net vóór en enkele dagen ná een kuur met zachte elektrostimulans behandeld.

Vermoeidheidsklachten

Bovenmatige vermoeidheid is een ernstige klacht dat zóveel impact heeft op de kwaliteit van je leven. Het is heel lastig om met weinig energie je dag te draaien en je stemming goed te houden. Niets gaat meer vanzelf. Je bent prikkelbaar of angstig, hebt concentratieproblemen, slaapt slecht of juist voortdurend. Soms ga je overdreven veel eten en neemt je gewicht extreem toe door een onbedwingbare zin in zoetigheid, soms eet je juist niets meer en val je veel te veel af. Deze conditie behandelen we door acupunctuur te combineren met Chinese kruidentherapie en leef- en eetadviezen.

Stress en burnout

We leven in een tijd, waarin je gemakkelijk in een negatieve spiraal terecht komt van hard werken, spanning, slecht slapen en niet meer tot rust komen. Met acupunctuur doorbreek je deze vicieuze cirkel. Wij gebruiken technieken, die door de f-MRI aangetoonde veranderingen geven in het brein. De diep rust gevende behandelingen worden gecombineerd met gesprekken waarin onderzocht wordt waar in de leef- en eetstijl verbeteringen te maken zijn.

Rugklachten

Los van de oorzaak, ontstaat bij rugpijn een vicieuze cirkel. De pijn maakt dat je je spieren verkrampt en die verkramping veroorzaakt weer meer pijn. Stress, vermoeidheid en slecht slapen halen je pijndrempel omlaag, waardoor je het allemaal nog meer voelt. Wij doorbreken deze cirkel door zowel de pijn te behandelen, als de verkrampte spieren los krijgen. Die doen wij door middel van neuro-stimulatie en de methode van Gunn, tegenwoordig ook “dry needling” genoemd. Vaak krijgt de rug dan weer ‘de ruimte om zichzelf te beter te maken’.

Hooikoorts en allergiën

Voor hooikoorts hebben wij een sterke aanpak. Er zijn meestal niet meer dan 6 behandelingen nodig om de klachten te laten verdwijnen.

Bij andere allergieën is het meer een zoektocht. Daarbij wordt gekeken naar leefstijl en dieet, in combinatie met het gebruik van Chinese kruiden en acupunctuur over een langere periode.

Een publicatie in een gerespecteerd wetenschappelijk tijdschrift is in 2015 een verzameling van studies gepubliceerd waarin acupunctuur een veilige en valide behandeling van hooikoorts zou kunnen zijn.  Lees meer hier >>

Neurologische aandoeningen

De aangezichtspijn en de pijn na de gordelroos zijn indicaties waarbij dankbaar gebruik wordt gemaakt van acupunctuur. De symptomen van hypertonie, spasme en neuropathie bij verschillende neurlogische ziekten zijn soms goed toegankelijk voor acupunctuurbehandeling, waarbij we aan het begin vaak duidelijk moeten maken dat de achterliggende aandoening ook buiten ons bereik liggen.

Blaasproblemen

Duizenden jaren geleden werd al het ‘milt 6 punt’ op het onderbeen gebruikt om veel aandoeningen in de onderbuik, vooral die van de blaas, met succes te behandelen. Inmiddels is het sterke effect van elektrostimulatie van dat punt op het onderbeen wetenschappelijk aangetoond. Bij blaasproblemen is het een erkende urologische behandeling geworden. (transcutaneous electrical tibial nerve stimulation (TTNS))

Overgangsklachten

Iedere vrouw krijgt er op een bepaald moment in haar leven mee te maken: de menopauze. Deze specifieke periode kan gepaard gaan met nachtzweten, hartkloppingen, stemmingswisselingen, vermoeidheid, hoofdpijn en opvliegers. Vervelende klachten waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Moet je dit gewoon ondergaan of is er iets aan te doen? De Chinese geneeskunde biedt met leefstijlaanpassingen, acupunctuur, bepaalde voeding en met name Chinese kruiden verlichting.

Zwangerschap en bevalling

Wie tijdens de zwangerschap heel misselijk is, vindt verlichting dankzij acupunctuur. In het begin is het dikwijls nodig om meerdere keren per week behandeld te worden. Naarmate de zwangerschap vordert, kunnen de tussenpozen langer worden.

Ook bij migraine of andere pijn waarvoor je liever geen medicatie gebruikt, biedt acupunctuur soelaas.

Acupunctuur kan tevens helpen ter voorbereiding van de bevalling. Onder andere als er sprake is van een stuitligging. Ook wordt het gebruikt om de bevalling in gang te zetten, dit kan vanaf 1 week na de uitgerekende datum.

Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO)

De WHO heeft al in 1973 een lijst opgesteld met ziekten en aandoeningen, die een goede indicatie zijn voor acupunctuur:

Allergieën:

voor onder andere: voedsel, huisstofmijt, huisdieren, pollen.

Borst:

spanning op de borst, vol gevoel van de borst, pijn op de borst, hartkloppingen.

Gewrichten:

stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spier, of pees(pijn)klachten, krachtvermindering, trillingen, krampen, nek en rugklachten, tenniselleboog, fibromyalgie (spierreuma), verstuikingen, (sport)blessures, herstel na orthopedische operaties.

Gynaecologie:

menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van verminderde vruchtbaarheid, witte vloed (leukorrhea), begeleiding van IUI/IVF/ICSI-traject.

Hoofd:

hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid (bijvoorbeeld Ménière), zwaar gevoel in het hoofd.

Huid:

transpiratieproblemen, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten, zweren.

Interne klachten:

bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingproblemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk, schildklieraandoeningen, diabetes, overgewicht.

Keel, Neus, Oor:

(chronische) neusverkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking, allergische verkoudheid, hooikoorts, oorpijn of oorontsteking, oorsuizen of oorruisen, bepaalde gevallen van doofheid, hoest, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel, tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag

Klachten bij kinderen:

hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, tanden krijgen, eczeem, oorpijn/ontsteking.

Ledematen:

koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping (oedeem).

Luchtwegen:

(chronische) verkoudheid, slechte afweer, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie.

Mentale stoornissen:

slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst, flauwvallen, dwangmatig huilen of lachen, depressiviteit, snel schrikken, vergeetachtigheid, anorexia nervosa, lusteloosheid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burnout.

Ogen:

ontstoken ogen, jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig of vlekken zien, slechtziendheid.

Spijsvertering:

misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen of opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie, buikkrampen, buikrommelingen, buikpijn, opgezette buik, prikkelbare darm syndroom (IBS), aambeien.

Urinewegen:

urineweginfectie, incontinentie, blaas- of nierstenen, impotentie, verminderde vruchtbaarheid, vroegtijdige of nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten.

Verslavingen:

rookverslaving, eetverslaving, alcoholverslaving, drugsverslaving.

Zenuwstelsel:

hernia, doof gevoel, zenuwontsteking/pijn (neuralgie), zoals: intercostaalneuralgie (zenuwpijn tussen de ribben), ischias, ischialgie, neuralgie na gordelroos, aangezichtspijn, trigeminusneuralgie.

 

Gevolgen van whiplash (pijn, duizeligheid, moeheid, concentratieverlies), epilepsie, gevolgen van CVA (hersenbloeding, herseninfarct).

Zwangerschapsklachten:

misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding, borstontsteking.

 

Naar Contact of terug naar Start pagina